Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Mrożona herbata – nie tylko na upały!

Mrożona herbata – nie tylko na upały!

Uwielbiasz smak herbaty, jednak nie zawsze masz ochotę pić ją gorącą? W takim razie pora wypróbować patent na wersję mrożoną! Ten orzeźwiający napój nie tylko skutecznie gasi pragnienie, lecz może również dostarczać cennych witamin i minerałów, które w upalne dni tracimy razem z potem. Jak zatem zrobić mrożoną herbatę?

Prosty przepis na mrożoną herbatę

Najważniejsze w przygotowaniu tego napoju jest odpowiednie dobranie gatunku herbaty. Na rynku obecnie mamy spory wybór – od tradycyjnej czarnej, przez czerwoną po zieloną i białą. Jeśli chcemy, aby herbata nas mocno orzeźwiła, warto wybrać odmianę zieloną. Delikatnie pobudza i jest lekko cierpka w smaku, dzięki czemu czujemy się przyjemnie orzeźwieni i to bez dodatku cytryny. W przypadku, gdy nie chcemy się zbytnio nakręcać, lecz jedynie zaspokoić pragnienie dobrze jest wybrać herbatę białą, która delikatnie wycisza organizm. Herbaty czarne są stosunkowo neutralne, natomiast czerwone warto pić wówczas, kiedy chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Kiedy mamy wybrany gatunek, wówczas wystarczy tylko odpowiednio zaparzyć napój i poczekać aż przestygnie. Gdy będzie zimny, dorzucamy kostki lodu i ewentualnie miętę lub cytrynę. Gotowe!

  • Z bloga: Pełna Lodówka

    W gorące dni nie chce się kompletnie nic. Gdy skwar leje się z nieba, w zasięgu wzroku nie ma ani jednej chmurki, a wiatr praktycznie nie wieje, jedynym ratunkiem jest picie dużej ilości ...

Odmiany mrożonej herbaty

Zwykła mrożona herbata może się szybko znudzić, dlatego warto jest eksperymentować z jej smakiem. Oto najlepsze patenty:

  • Orzeźwiający mix – herbatę zieloną mieszamy ze świeżymi liśćmi mięty, sokiem z cytryny oraz odrobiną miodu. Dla urozmaicenia można dodać również nieco imbiru.

  • Tropikalne smaki – herbatę (czarną lub zieloną) zaparzamy i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnym naczyniu gotujemy pokrojone mango, ananasa i pomarańczę (tak, jakbyśmy robili kompot). Studzimy i przecedzamy napar. Następnie łączymy go z herbatą w dowolnych proporcjach.

  • Czas na truskawki! - czarną herbatę zaparzamy i studzimy. Osobno gotujemy napar z truskawek (można dodać także jagody, maliny, poziomki) i go przecedzamy. Łączymy z herbatą, dodajemy lód i gotowe!