Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Tort makowy

Tort makowy

Zazwyczaj torty przygotowujemy w wersji śmietankowej lub czekoladowej. Te dwa smaki są po prostu najbardziej neutralne i najbezpieczniejsze. Jeśli jednak solenizant uwielbia smak maku, to dlaczego by nie sięgnąć po tort makowy? Jest on prosty w przygotowaniu, a jego wygląd i smak z całą pewnością przypadnie do gustu każdemu amatorowi maku. Jak zrobić taki tort?

Biszkopt makowy

Tort makowy można przygotować na dwa sposoby – albo sięgamy po zwykłe biszkopty i dodajemy do nich krem z makiem, albo też decydujemy się na makowy biszkopt, który nie tylko świetnie smakuje, lecz i niesamowicie wygląda. Jak zrobić taki biszkopt? Do jego przyrządzenia niezbędny będzie przede wszystkim mak (około 20 dag mielonego maku), 6 jajek, 3 łyżki kaszki manny, 0,5 szklanki cukru oraz łyżka bułki tartej. Mak moczymy w wodzie a następnie odsączamy. Żółtka ucieramy z cukrem na gładki puch, po czym dodajemy do nich partiami mak, bułkę tartą i kaszę. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek, którą dolewamy do masy makowej, delikatnie łącząc całość łyżką (nie mikserem!). Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku. Jeśli tort ma mieć kilka pięter, dobrze jest rozdzielić ciasto na kilka porcji lub po prostu przeciąć biszkopt po upieczeniu.

  • Z bloga: chestnutavenuecafe.blogspot.com

    Kilka dni zastanawiałam się nad tym tortem. Nie chciałam, aby był bardzo tłusty, więc zamiast tradycyjnego kremu maślanego, wymyśliłam krem jogurtowy. Wyszedł zadziwiająco lekki i dzięki...

Krem makowy

Skoro wiemy już jak przygotować biszkopt do tortu makowego, pora na krem z makiem, dla osób, które wolą jednak tradycyjne blaty do ciasta. Do jego przygotowania będą potrzebne: 3 szklanki mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 kostka masła, 1 szklanka masy makowej lub sparzonego i zmielonego maku, aromat do ciast i 0,5 szklanki cukru. ¾ szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym a pozostałą część zagotowujemy z cukrem. Gdy się zagotuje, dodajemy rozmieszane proszki i gotujemy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie masło ucieramy na gładką masę, po czym dodajemy do niego ostudzony budyń, masę makową oraz aromat do ciast. Gotowym kremem przekładamy tort i całość schładzamy. Smacznego!