Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Kurczak w mleku kokosowym

Kurczak w mleku kokosowym

Drób potrafimy przyrządzać na najróżniejsze sposoby. Najczęściej jednak sięgamy po tego w wersji pieczonej lub smażonej. Dlatego pora na małą odmianę z nutką orientu. Kurczak w mleku kokosowym to idealna propozycja dla osób, które lubią aromat kokosa a do tego nie boją się eksperymentować w kuchni!

Jak zrobić kurczaka w mleku kokosowym?

Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na to danie. Kurczak w mleku kokosowym może mieć bowiem postać zupy, gulaszu lub smażonych filetów w cieście z dodatkiem pysznego kokosowego sosu. Jednak jeśli interesuje Cię najprostszy przepis na to danie, to dobrze trafiłeś. Do tego dania, w formie gulaszu, będą potrzebne dwie pokrojone piersi z kurczaka, posiekana cebula, czosnek, puszka pomidorów, puszka mleka kokosowego oraz papryka w proszku. Dodatkowo oczywiście sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek i kurczaka, dodajemy pomidory z puszki oraz mleko kokosowe. Całość gotujemy do momentu, gdy sos się nieco zredukuje. Pod koniec doprawiamy. Potrawkę można podawać z kuskusem, ryżem, kaszą lub pieczywem.

Jak doprawić kurczaka w mleku kokosowym?

Mleko kokosowe ma to do siebie, że ma specyficzny, mdły smak. Dlatego stosując je do rozmaitych dań, szczególnie mięsnych, należy pamiętać o ich odpowiednim doprawieniu. Jakie przyprawy warto wykorzystać w tym daniu? Przede wszystkim te o bardzo wyrazistym smaku. Na pierwszy plan wysuwają się oczywiście kurkuma i imbir czy też pasta curry. To idealne przyprawy do drobiu, które w naturalny sposób łączą się z mlekiem kokosowym. Jednak jeśli za nimi nie przepadamy, możemy równie dobrze sięgnąć po paprykę – słodką, ostrą lub chilli. Równie dobrze sprawdzą się także rozmaite odmiany pieprzu – czarny, biały czy też cayenne, który doda sporą dozę ostrości. Z kolei mleko kokosowe nie toleruje zbyt dużej ilości soli – całość dalej pozostanie słodka, a sól będzie dodatkowo drażniąca. Dlatego lepiej jest dodać ciut więcej innych przypraw, a sól ograniczyć do niezbędnego minimum.