Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Surówki do obiadu

Surówki do obiadu

Pyszne, aromatyczne mięsko. Do tego pieczone lub gotowane ziemniaczki. A może ryż lub kasza? Do pełni szczęścia brakuje tylko surówki. Wbrew pozorom często o niej zapominamy, a to kluczowy element zbilansowanej diety. Po co i jakie są – o tym poniżej!

  • Z bloga: W kuchennym oknie Ewy

    Myślę ,że surówka zawsze powinna gościć na naszych stołach. Choćby z racji takiej,że świeże warzywa dużo witamin. Poza tym nawet najwspanialszy obiad nie będzie tak smakował, jeśli nie...

Zdrowa porcja warzyw

Surówki są istotnym elementem naszego codziennego jadłospisu. Okazuje się bowiem, że jest to często jedyna porcja surowych warzyw, jaką zjadamy w ciągu dnia. To stanowczo za mało, jednak rezygnując nawet z niej, odbieramy swojemu organizmowi szansę na zdrowie. To szczególnie ważne przy diecie – surowe jarzyny są bogate w naturalny błonnik, który reguluje pracę jelit. Dodatkowo warzywa pomagają oczyścić organizm z toksyn i dostarczają nam mnóstwa witamin. Po co sięgać po suplementy diety, skoro znacznie łatwiej i zdrowiej jest po prostu przyszykować sobie prostą surówkę?

Co do obiadu?

Wszystko zależy od naszych preferencji. Do prawdziwych klasyków należy mizeria – czyli zielony ogórek ze śmietaną – oraz starta marchew. Jednak warzyw jest znacznie więcej do wykorzystania – warto sięgnąć po selera naciowego, cebulę czy chociażby sałatę. Dobrym pomysłem są wielowarzywne surówki typu colesław – stworzone na bazie kapusty, marchwi i odrobiny majonezu. Pyszne i pasujące praktycznie do każdego rodzaju dania.

  • Z bloga: W kuchennym oknie Ewy

    Sałatki, surówki zawsze na czasie. Do obiadu lub jako przystawka. Rożne składniki, rożne smaki. Inwencja twórcza tkwi najczęściej w głowie gospodyni. Zapraszam na kilka propozycji.Sałatka ...

Pomocy! Nie mam pomysłu!

Jeśli dalej masz pustkę w głowie i nie wiesz co przygotować jako dodatek do obiadu – zerknij na listę najpopularniejszych surówek. Z pewnością przypadną Ci do gustu, a ich przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut!

  • Surówka z buraka – buraka ścieramy z jabłkiem na tarce, dodajemy do tego odrobinę chrzanu i soku z cytryny.

  • Surówka z kapusty pekińskiej – kapustę siekamy na drobno, dodajemy rzodkiewkę, pomidorki i całość skrapiamy cytryną lub octem.

  • Surówka z selera – seler ścieramy z jabłkiem na tarce, dodajemy garść orzechów włoskich i jogurt naturalny.

  • Surówka z czerwonej kapusty – kapustę siekamy, łączymy z cebulą, jabłkiem i sosem winegret.