Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Krem czekoladowy – jak go wykorzystać?

Krem czekoladowy – jak go wykorzystać?

Któż z nas nie lubi czekolady? Szczególnie w takiej postaci, którą można posmarować praktycznie wszystko – od deserów po pyszne kanapki? Jeśli i Ty jesteś czekoladoholikiem, koniecznie zobacz jak i dlaczego warto wykorzystać krem czekoladowy. Z pewnością nie pożałujesz!

  • Z bloga: Smakula

    Nie wiem czy widzieliście program z Joanną Koroniewską „Tajemniczy składnik” promujący firmę Electrolux? Mi oczywiście podpowiedział niezawodny fejsbuczek, że być może zainteresuje mnie...

Krem – tuczy czy nie tuczy?

Jak wszystko, co słodkie, również i krem czekoladowy jest bardzo kaloryczny. To jednak nie powoduje, że od czasu do czasu nie możemy się na niego skusić. Szczególnie, jeśli przygotujemy go w nieco zdrowszej formie – z dodatkiem owoców lub bakalii. Dodatkowo warto pamiętać o tym, że w niewielkich ilościach czekolada może wspomóc nasz organizm. Jak? To proste – dzięki dużej zawartości magnezu oraz żelaza, które wspomagają nasz układ nerwowy i krwionośny. Oprócz tego w czekoladzie wykorzystywanej do kremu znajduje się spora ilość fenyloetyloaminy, zwanej „hormonem miłości”. To właśnie ona sprawia, że czujemy się szczęśliwi i bardziej optymistycznie patrzymy na świat. Dlatego odrobina kremu czekoladowego od czasu do czasu może dla nas zrobić naprawdę sporo dobrego!

  • Z bloga: naRuszcie - przepis na udane grillowanie

    Ganache to francuska nazwa określająca połączenie kremowej śmietanki i czekolady. Ganache jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i ...

Jak go wykorzystać?

Krem czekoladowy jest powszechnie lubiany. Dlatego bez problemu możemy go dodać do tortów czy innych ciast z kremem. Bardzo dobrze smakują z nim różnego rodzaju rolady oraz inne desery na bazie biszkoptu. Ale to nie jedyne opcje – tego rodzaju krem świetnie komponuje się z owocami, dzięki czemu można go przemienić w bardzo orzeźwiający deser. Świetnie sprawdza się na kanapkach oraz... jako baza do lodów domowej roboty. Tak naprawdę rzadko kto docenia uniwersalność tego smakołyku. A szkoda – bo można z niego wyczarować naprawdę ciekawe dania. Warto spróbować wykorzystać go do mięs i innych wytrawnych potraw. Warto eksperymentować – szczególnie, że czekolada bardzo dobrze komponuje się z wieprzowiną czy wołowiną. Jeśli jednak wolisz tradycyjne zastosowanie takiego kremu – po prostu zrób z niego delikatny mus czekoladowy i zaserwuj swoim gościom na jakiejś imprezie. Będą zachwyceni!