
Krem czekoladowy – jak go wykorzystać?
Któż z nas nie lubi czekolady? Szczególnie w takiej postaci, którą można posmarować praktycznie wszystko – od deserów po pyszne kanapki? Jeśli i Ty jesteś czekoladoholikiem, koniecznie zobacz jak i dlaczego warto wykorzystać krem czekoladowy. Z pewnością nie pożałujesz!
Krem – tuczy czy nie tuczy?
Jak wszystko, co słodkie, również i krem czekoladowy jest bardzo kaloryczny. To jednak nie powoduje, że od czasu do czasu nie możemy się na niego skusić. Szczególnie, jeśli przygotujemy go w nieco zdrowszej formie – z dodatkiem owoców lub bakalii. Dodatkowo warto pamiętać o tym, że w niewielkich ilościach czekolada może wspomóc nasz organizm. Jak? To proste – dzięki dużej zawartości magnezu oraz żelaza, które wspomagają nasz układ nerwowy i krwionośny. Oprócz tego w czekoladzie wykorzystywanej do kremu znajduje się spora ilość fenyloetyloaminy, zwanej „hormonem miłości”. To właśnie ona sprawia, że czujemy się szczęśliwi i bardziej optymistycznie patrzymy na świat. Dlatego odrobina kremu czekoladowego od czasu do czasu może dla nas zrobić naprawdę sporo dobrego!
Jak go wykorzystać?
Krem czekoladowy jest powszechnie lubiany. Dlatego bez problemu możemy go dodać do tortów czy innych ciast z kremem. Bardzo dobrze smakują z nim różnego rodzaju rolady oraz inne desery na bazie biszkoptu. Ale to nie jedyne opcje – tego rodzaju krem świetnie komponuje się z owocami, dzięki czemu można go przemienić w bardzo orzeźwiający deser. Świetnie sprawdza się na kanapkach oraz... jako baza do lodów domowej roboty. Tak naprawdę rzadko kto docenia uniwersalność tego smakołyku. A szkoda – bo można z niego wyczarować naprawdę ciekawe dania. Warto spróbować wykorzystać go do mięs i innych wytrawnych potraw. Warto eksperymentować – szczególnie, że czekolada bardzo dobrze komponuje się z wieprzowiną czy wołowiną. Jeśli jednak wolisz tradycyjne zastosowanie takiego kremu – po prostu zrób z niego delikatny mus czekoladowy i zaserwuj swoim gościom na jakiejś imprezie. Będą zachwyceni!