Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Ciasto z gruszkami – źródło witamin i minerałów!

Ciasto z gruszkami – źródło witamin i minerałów!

Słodkie, soczyste i uwielbiane szczególnie przez dzieci – mowa oczywiście o gruszkach. Coraz chętniej wykorzystujemy te owoce do rozmaitych przetworów i wypieków. Warto dowiedzieć się jak najlepiej zrobić ciasto z gruszkami, aby czerpać radość z jego jedzenia. Dzięki temu zaserwujemy sobie i innym prawdziwie mistrzowski deser!

Gruszka – prawdziwe źródło zdrowia i urody

Czy wiesz, ile dobrego daje nam jedna mała gruszka? Przez stulecia była wykorzystywana do leczenia przeziębień, gorączki oraz kaszlu. Owoc ten był uważany za remedium przy schorzeniach układu trawiennego oraz miał poprawiać pracę mózgu. Udowodniono, że gruszki są bogate w jod, który wspomaga pracę tarczycy. Regularne spożywanie tych owoców zmniejsza ryzyko udaru mózgu oraz zapobiega występowaniu chorób układu krążenia. W szczególności gruszki pomagają w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi dzięki sporej zawartości potasu – aż 116 mg w 100 g owoców. To nie wszystko – owoce gruszy wspomagają pracę nerek, w tym naturalny proces wydalania nadmiaru sodu z organizmu. Przy tych wszystkich zaletach warto dodać jeszcze jedną – wbrew pozorom gruszki nie są tuczące. Zawierają jedynie 57 kcal w 100 g owoców.

  • Z bloga: MamaUgotuje

    Zachęcam wszystkich do wykonania tego apetycznie wyglądającego ciasta czekoladowego z gruszkami. Owoce sprawiają, że jest ono wilgotne i świetnie zdobią to niby banalne ciasto. Zaletą tego ...

Ciasta ucierane, drożdżowe czy kruche?

Skoro wiemy już jak cennym elementem naszej diety są gruszki, warto sprawdzić, do jakich ciast możemy je wykorzystać. Mamy tutaj całe spektrum możliwości – równie dobrze smakuje ciasto ucierane, jak też drożdżówka. Warto eksperymentować i znaleźć smak dla siebie. Słodkie lub wytrawne tarty z gruszkami stają się coraz bardziej popularne, podobnie zresztą jak muffiny i babeczki. Na szczególną uwagę jednak zasługują placki z gruszkami – to właśnie one, według niektórych, są najprostsze do przygotowania i najsmaczniejsze. Jeśli jednak nie lubisz tego rodzaju wypieków – możesz skusić się na tort gruszkowy lub szarlotkę. Pomysłów na wykorzystanie owoców jest mnóstwo – spróbuj dodać te owoce do tradycyjnego murzynka lub piernika i zobacz, co smacznego Ci z tego wyjdzie. Nie pożałujesz!