Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Ziemniaki pieczone – sprawdzone triki!

Ziemniaki pieczone – sprawdzone triki!

Pomysłów na ziemniaki jest mnóstwo. Robimy z nich chrupiace frytki, gotujemy je w wodzie lub przemieniamy w gładkie puree. Nie mówiąc już o pyzach, kluskach i innych pysznościach, w których wykorzystujemy te smaczne bulwy. Jednak jedną z najbardziej lubianych wersji jest bez wątpienia ziemniak pieczony. Jak go zrobić, aby wyszedł idealnie?

  • Z bloga: smakiszczescia.pl

    Dziś prezentuję eleganckie i wyśmienite danie: stek z polędwicy z truskawkami i świeżą melisą z sosem na bazie octu balsamicznego i z pieczonymi ziemniakami a’la dauphine. Ciasto na ...

Sekret tkwi w przyprawach

Ziemniak sam w sobie ma dość neutralny smak – dlatego, gotując go najczęściej osalamy wodę, aby nadać mu pewnej wyrazistości. Warto zadbać, aby w wersji pieczonej był bardziej wyrazisty w smaku i przede wszystkim – aromatyczny. Możemy korzystać z gotowych mieszanek do ziemniaków, jednak znacznie lepiej jest sięgnąć po domową przyprawę. Będziemy mieć wtedy pewność, że w naszym daniu nie znajdzie się nic sztucznego. Czym możemy doprawiać ziemniaki? Podstawą jest oczywiście sól. A reszta? Prawdziwa dowolność – najlepiej jest to dopasować do dania, do którego serwujemy nasze pieczone łódeczki. Świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju zioła – estragon, rozmaryn, bazylia, oregano, majeranek. Ale to nie jedyna opcja – równie smacznym rozwiązaniem będzie słodka lub ostra papryka wymieszana z odrobiną kurkumy. Do wyboru – do koloru!

  • Z bloga: My Blueberry Corner

    My Blueberry Corner by "jagodzianka"       Ziemniaki pieczone można jeść solo. Można też je podać jako dodatek do steków wołowych lub innego mięsa bez sosu. Kartofle … Przeczytaj ...

Jak dobrze upiec ziemniaka?

Na początek musimy nasze ziemniaki dokładnie umyć. To, czy chcemy je upiec ze skórką czy bez, zależy od naszych prywatnych preferencji. Kiedy już mamy je umyte, czas na przyprawienie – należy to zrobić około 10-15 minut przed włożeniem ziemniaków do piekarnika. Gdy przejdą już aromatem ziół, możemy je upiec – najlepiej w 220 st. C do momentu aż będą lekko chrupkie z wierzchu i miękkie w środku. Gotowe ziemniaczki podajemy przykładowo z grillowaną piersią z kurczaka, aromatyczną karkówką, smażoną rybą lub samodzielnie. Pieczone ziemniaki bowiem świetnie sprawdzą się jako przekąska – są znacznie zdrowsze od chipsów ze sklepu, a co więcej – smak ustalamy sami! To jak, skusisz się na takie rarytasy?