Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Sałatka z makaronem i kurczakiem – jak ją zrobić?

Sałatka z makaronem i kurczakiem – jak ją zrobić?

Pomysłów na sałatki jest sporo. Jednak nie wszystkie mogą wyjść tak, jakbyśmy sobie życzyli. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, jak przygotowywać daną kombinację, aby uniknąć podstawowych błędów. Odpowiedni makaron i sos to podstawa udanej sałatki!

  • Z bloga: appetiteforlife.blog.pl

    Składniki: 250 g makaronu ryżowego 2 piersi z kurczaka 2 marchewki 200 g groszku konserwowego 200 g kukurydzy konserwowej 2 łyżki majonezu 1 łyżka oleju 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa sól, ...

Jaki wybrać makaron?

Mogłoby się wydawać, że nie ma żadnej filozofii w tworzeniu sałatki z kurczakiem. Okazuje się, że jednak trochę tych problemów może po drodze wyniknąć. Podstawowym jest ten dotyczący wyboru makaronu. Bo w sumie – jaki będzie się idealnie nadawał do sałatki? Spaghetti stanowczo odpada – będzie się tylko ciągnął. Analogicznie tagliatelle również idzie w odstawkę. Co więc nam pozostaje? Wszystkie fantazyjne kształty – muszelki, kokardki, literki i tym podobne twory. Tak naprawdę możemy się nieco pobawić w tym względzie – ciekawy kształt z całą pewnością przyciągnie uwagę jedzących! Poza tym nie tylko kształt się liczy – nikt bowiem nie zmusza nas do ograniczania się do tradycyjnych makaronów jajecznych. Równie dobrze będą pasowały makarony sojowe, ryżowe czy te z zupek chińskich!

  • Z bloga: Pasja tworzenia

    Sos warty wiedzy, również świetnie sprawdza się jako dip lub do np. poczciwych placków ziemniaczanych :) Czytaj więcej »

Jaki sos będzie najlepszy?

Sałatka z makaronem i kurczakiem wymaga dość ciężkiego sosu. Nie wystarczy skropić całości oliwą lub sokiem z cytryny – tutaj musimy się nieco bardziej postarać. Bardzo dobrze sprawdzą się w tej sytuacji sosy oparte na jogurcie, majonezie, musztardzie czy keczupie. Nadają bowiem całości zwartej konsystencji a jednocześnie nie gubią się w orgii smaków. Jeśli chodzi o przyprawy do dressingów – najlepiej będzie do kurczaka pasował czosnek, ale nie musimy się w tym względzie ograniczać. Równie dobrze sprawdzi się sos ziołowy z dodatkiem rozmarynu, oregano, bazylii czy estragonu. W sytuacji, kiedy lubimy coś nieco bardziej pikantnego – możemy wykorzystać albo gotowe sosy typu musztarda rosyjska lub sos pomidorowy z chilli, albo po prostu sięgnąć po przyprawy takie jak jalapeno, harrissa czy pieprz cayenne.