Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa

Dlaczego kochamy sałatki? Powodów jest wiele – ich łatwość przygotowania, unikalny smak, jaki można osiągnąć oraz mnogość wariantów, jakie można przyszykować. Jeśli lubisz tworzyć rozmaite mieszanki, to z pewnością sięgniesz także i po sałatkę warstwową. Ta kompozycja nie tylko jest banalnie łatwa, ale również wygląda cudownie!

  • Z bloga: O kuchni z uczuciem

    Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 400g 5 łyżek ketchupu 4 jajka 1 por 10 łyżek majonezu 6 ogórków konserwowych 1 słoik pieczarek marynowanych 280g 1 czerwona papryka 1/2 pęczka ...

Jakie wybrać składniki do sałatki warstwowej?

W tego rodzaju sałatkach dobrze jest zrezygnować z jakichkolwiek zapychaczy w postaci ryżu, makaronu czy też kaszy. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie sałatek bez tych składników, możemy je oczywiście wykorzystać. Najlepiej skupić się na warzywach – mogą być surowe, gotowane lub kiszone. Warto tutaj zadbać o walory estetyczne – sałatka warstwowa oddziałuje dość mocno na zmysł wzroku, dlatego dobrze jest dobierać składniki w taki sposób, aby były jak najbardziej kolorowe i ze sobą kontrastujące. Z tego powodu dobrze jest sięgnąć po kolorowe papryki, szynkę, świeżego ogórka ze skórką, czerwoną cebulę czy też kukurydzę. Całość powinna być jak najbardziej kolorowa i różnorodna.

  • Z bloga: Kulinarne Fantazje Marioli

    Bardzo lubię sałatkę kebab, z pysznym kurczakiem i kapustą, myślę że wszyscy już ją znają. Często wracam do tego przepisu a na przyjęcie ta sałatka jest niezastąpiona. Każdy chętnie ...

Jak zrobić sałatkę warstwową?

Nie wymaga to zbyt wielkich umiejętności – nasze wybrane składniki po prostu układamy warstwami w przeźroczystej misce lub innym naczyniu. Każdą warstwę należy poprzedzić odrobiną sosu – w ten sposób całość nie wyjdzie nam sucha i mdła. Warto tutaj pamiętać o jednej rzeczy – sos stanowi najistotniejszy element całości. Powód jest prosty – naszej sałatki nie doprawiamy w żaden inny sposób, a dodatkowo, nie mieszamy ze sobą składników przez co nie mają szans się ze sobą przegryźć. Z tego powodu dobrze jest wybierać bardzo wyraziste sosy – czosnkowy, tysiąca wysp czy też ostry na bazie pomidorów i papryczek chilli. Dobry wybór sosu sprawi, że całość będzie jeszcze atrakcyjniejsza dla oczu. A skoro o estetyce mowa – dobrze jest nie układać warstw „jak leci”, tylko zastanowić się nad ogólną kompozycją. Możemy nawet stworzyć coś na podobieństwo tęczy – wystarczy odrobina wyobraźni i gotowe!