
Sałatka warstwowa
Dlaczego kochamy sałatki? Powodów jest wiele – ich łatwość przygotowania, unikalny smak, jaki można osiągnąć oraz mnogość wariantów, jakie można przyszykować. Jeśli lubisz tworzyć rozmaite mieszanki, to z pewnością sięgniesz także i po sałatkę warstwową. Ta kompozycja nie tylko jest banalnie łatwa, ale również wygląda cudownie!
Jakie wybrać składniki do sałatki warstwowej?
W tego rodzaju sałatkach dobrze jest zrezygnować z jakichkolwiek zapychaczy w postaci ryżu, makaronu czy też kaszy. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie sałatek bez tych składników, możemy je oczywiście wykorzystać. Najlepiej skupić się na warzywach – mogą być surowe, gotowane lub kiszone. Warto tutaj zadbać o walory estetyczne – sałatka warstwowa oddziałuje dość mocno na zmysł wzroku, dlatego dobrze jest dobierać składniki w taki sposób, aby były jak najbardziej kolorowe i ze sobą kontrastujące. Z tego powodu dobrze jest sięgnąć po kolorowe papryki, szynkę, świeżego ogórka ze skórką, czerwoną cebulę czy też kukurydzę. Całość powinna być jak najbardziej kolorowa i różnorodna.
Jak zrobić sałatkę warstwową?
Nie wymaga to zbyt wielkich umiejętności – nasze wybrane składniki po prostu układamy warstwami w przeźroczystej misce lub innym naczyniu. Każdą warstwę należy poprzedzić odrobiną sosu – w ten sposób całość nie wyjdzie nam sucha i mdła. Warto tutaj pamiętać o jednej rzeczy – sos stanowi najistotniejszy element całości. Powód jest prosty – naszej sałatki nie doprawiamy w żaden inny sposób, a dodatkowo, nie mieszamy ze sobą składników przez co nie mają szans się ze sobą przegryźć. Z tego powodu dobrze jest wybierać bardzo wyraziste sosy – czosnkowy, tysiąca wysp czy też ostry na bazie pomidorów i papryczek chilli. Dobry wybór sosu sprawi, że całość będzie jeszcze atrakcyjniejsza dla oczu. A skoro o estetyce mowa – dobrze jest nie układać warstw „jak leci”, tylko zastanowić się nad ogólną kompozycją. Możemy nawet stworzyć coś na podobieństwo tęczy – wystarczy odrobina wyobraźni i gotowe!