Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Gęś pieczona – jak ją zrobić?

Gęś pieczona – jak ją zrobić?

Kurczak, nawet ten przyrządzany według najlepszych receptur, może się w końcu znudzić. W takiej sytuacji dobrze jest sięgnąć po inne rodzaje drobiu – indyka, kaczkę lub nieco zapomnianą już gęś, której mięso jest bardzo zdrowe i pyszne. Jak przyrządzić gęsinę, aby wyszła wprost niebiańsko?

  • Z bloga: Gotuję i zjadam

    Gęś pieczona w całości, 8 godzin, w niskiej temperaturze. Efekt: wytopiony tłuszcz, mięso kruche, ale nie suche.  Składniki: gęś majeranek sól pieprz Przygotowanie: Gęś ...

Jak przygotować gęś do pieczenia?

Wszystko zaczyna się od zakupu odpowiedniego ptaka – mięso powinno być przede wszystkim świeże. Jeśli decydujemy się na wersję mrożoną, warto zwrócić uwagę na cenę – zbyt niska może świadczyć o tym, że oferowana gęś jest już po prostu stara i po rozmrożeniu będzie się nadawać jedynie jako karma dla zwierząt. Kiedy mamy już mięso, pora przejść do kolejnego etapu przygotowań. Jeśli kupiliśmy świeżą gęś, dobrze jest namoczyć ją w wodzie z dużą ilością soli przez co najmniej 6-8 godzin. Mimo iż zakupiona gęś powinna być już skruszała, taka solanka ułatwi nam późniejszy proces pieczenia. W przypadku mięsa mrożonego, wystarczy, że je rozmrozimy w lodówce – nie należy sztucznie przyśpieszać tego procesu, bo inaczej całość może wyjść niesmaczna. Rozmrożone lub namoczone mięso następnie nacieramy przyprawami i odstawiamy, aby się zamarynowało.

  • Z bloga: Obżarciuch

    Szybkie i wykwintne danie Składniki: gęś mała główka czosnku majeranek ziele angielskie pieprz ziołowy papryka słodka sól Przygotowanie:...

Jak upiec gęś?

Gdy nasze mięso jest już zamarynowane (a najlepiej do tego wykorzystać tylko sól i majeranek), możemy je teraz nadziać. Gęś idealnie komponuje się ze słodkim farszem w postaci jabłek z bakaliami. Nie jest to jedyna opcja – równie dobrze mogą się sprawdzić ugotowane ziemniaki, pasternak lub mięso mielone. Gdy ptak jest już nadziany, dokładnie go zszywamy i przekładamy do brytfanny. Dobrze jest go podlać jakimś alkoholem – czerwonym winem, cydrem lub piwem. Dodatkowo wokół gęsi układamy kawałki jabłek, ziemniaków i marchwi, co dodatkowo nada aromatu sosowi. Całość wkładamy do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Czas pieczenia to 45 minut na każdy kilogram mięsa. Aby całość nam się za bardzo nie wysuszyła, warto podlewać gęś tworzącym się sosem i, w razie potrzeby, dolewać nieco wina lub cydru, wymieszanego z odrobiną masła. Po upieczeniu gęś podajemy z pieczonymi ziemniakami, modrą kapustą lub pieczonymi jabłkami. Smacznego!