Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Sałatka z surimi

Sałatka z surimi

Można je znaleźć praktycznie w każdym sklepie – tanie i smaczne, mają swoją rzeszę zwolenników. Czy jednak wiesz, czym jest surimi i jak je właściwie wykorzystać? Jeśli nie, pora uzupełnić tę wiedzę i sprawdzić, jak przygotować pyszną sałatkę z surimi!

  • Z bloga: Wariacje Grety :)

    Składniki: 1 opakowanie surimi pół sałaty lodowej 1/3 opakowania rukoli seler w słoiku (w zalewie octowej) jogurt naturalny mały 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy ...

Co to jest surimi?

Mimo iż ich zwyczajową nazwą są „paluszki krabowe”, z krabami nie mają właściwie nic wspólnego. Wydaje się to dziwne, ale tak naprawdę surimi to nic innego, jak zmielone ryby i owoce morza. To właśnie dlatego są tak tanie i łatwo dostępne. Skąd zatem nazwa „paluszki krabowe”? Prawdopodobnie wzięła się z koloru, jaki nadają surimi producenci. Czerwone z wierzchu i białe wewnątrz do złudzenia przypomina mięso skorupiaków. Jeśli do tego dodamy specyficzny kształt grubych paluszków, zagadka nazwy zostaje w pełni rozwiązana. Bez względu na to, z czego są zrobione, ich smak jest naprawdę świetny i wart wykorzystania w różnych potrawach. Szczególnie, że aktualnie możemy znaleźć surimi o rozmaitych smakach, w tym także krabowym, co uzyskuje się między innymi poprzez dodanie mięsa kraba do ogólnej mieszanki.

  • Z bloga: MojaKuchniaMalutka

    Jedna z tych sałatek , które robi się expresowo , czyszcząc przy tym lodówkę.Trochę krojenia , małe mieszanie i sałatka gotowa. Sałatka z surimi i awokado paluszki surmi 1/2 ...

Sałatka z surimi

Surimi bez wątpienia ma dość oryginalny smak, który świetnie smakuje w połączeniu z warzywami. Dobrym pomysłem jest dodanie tego składnika do surówki na bazie sałaty, pomidorów i oliwek – otrzymamy w ten sposób ciekawą, śródziemnomorską kompozycję. Równie często wykorzystuje się surimi w sałatkach majonezowych, na bazie gotowanych warzyw. Dzięki takiemu dodatkowi stają się one jeszcze bardziej treściwe i z powodzeniem mogą zastąpić dania obiadowe. Warto pamiętać o tym, że surimi nie tylko zapewniają walory smakowe, ale także estetyczne. Z tego powodu, komponując sałatki, dobrze jest jak najlepiej wykorzystać kształt i kolor paluszków krabowych. Jak? Chociażby używając ich do dekoracji – wystarczy, że surimi potniemy w słupki i ułożymy w stosik na środku sałatki. To szczególnie ważne, kiedy organizujemy spotkanie towarzyskie i chcemy w prosty sposób zaimponować gościom.