Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Marynata do schabu

Marynata do schabu

Schab pieczony to jedno z prostych i bardzo efektownych dań. Można je podawać zarówno jako danie główne, jak i po prostu pokroić na plasterki jak wędlinę. Warto jednak pamiętać, że smak tego mięsa w dużej mierze zależy od tego, jak je zamarynujemy. Opcji jest sporo, a to, którą wybierzesz, zależy tylko od Ciebie!

  • Z bloga: eklerka

    Oto mój nowy pomysł na marynowany schab z grilla Marynata: łyżka sambalu (ostra pasta paprykowa) sos sojowy ocet balsamiczny oliwa świeży tymianek pieprz Ja marynowałam steki schabowe przez ...

Marynaty mokre

Wieprzowina lubi różne rodzaje marynat. Każda z nich – sucha i mokra – posiada swoje zalety i wady. Wszystko jednak rozbija się tak naprawdę o smak, który można osiągnąć w konkretny sposób. Jeśli chodzi o marynaty mokre, ich podstawą najczęściej jest olej lub coca-cola. W takiej marynacie mięso powinno leżeć kilka godzin – czasem nawet całą noc. Wówczas najlepiej przechodzi aromatem przypraw i jest gotowe do pieczenia. Z czego zrobić taką marynatę? Wystarczy, że do oleju lub oliwy dodamy świeże zioła i przyprawy. Naciągnięty aromatem tłuszcz wsmarowujemy w mięso. W przypadku coca-coli wystarczy zalać mięso napojem i odstawić do lodówki, przyprawianie zostawiając na chwilę przed włożeniem schabu do piekarnika. Ważne jest, aby baza do marynaty była nośnikiem smaku – z tego powodu woda się do tego celu raczej nie nadaje, ale z kolei alkohol, taki jak czerwone wino, będzie już znakomitym wyborem.

  • Z bloga: naRuszcie - przepis na udane grillowanie

    Jest to klasyczna pełna smaku marynata, która zawiera w sobie bardzo dobre piwo. Nie musimy do niej używać piwa Guinness. Możemy je zastąpić innym. Ale ciemne piwo Guinness Stout zapewnia ...

Marynaty suche

Marynaty suche mają to do siebie, że działają głównie z zewnątrz mięsa, nadając mu konkretny, bardzo wyrazisty smak. Nie oznacza to, że ich ostateczny efekt jest gorszy – po prostu jest inny. Tego typu marynaty wcieramy dokładnie w mięso a następnie odkładamy je do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie możemy je posmarować delikatnie tłuszczem i wsadzić do pieca. Co możemy wetrzeć w mięso? Praktycznie wszystko z solą i pieprzem na czele. Dobrze się tutaj sprawdzą mieszanki przypraw do grilla lub pieczeni. Można także skomponować własną mieszankę – wystarczy zmieszać ze sobą sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz nieco czosnku granulowanego. W wersji ziołowej, po prostu posługujemy się rozmarynem, majerankiem i kolendrą. To takie proste!