Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Sernik na zimno z twarogu

Sernik na zimno z twarogu

Zastanawiasz się jak zrobić dobry sernik na zimno? Na bok odłóż wszelkie gotowe mieszanki i sięgnij po patenty na ciasto z prawdziwego twarogu. Jak je zrobić w taki sposób, aby całość się nie rozleciała? Sprawdź!

  • Z bloga: Smaczne-Przepisy.TV

    Sernik na zimno, bez pieczenia, to pyszne ciasto o puszystej konsystencji, które zrobisz z łatwością. Przygotowanie sprowadza się do połączenia i zmiksowania kilku składników, odczekania aż ...

Jaki twaróg do sernika na zimno?

Sernik na zimno powinien być lekki, puszysty, ale i spójny. Z tego powodu, w trakcie wyboru twarogu, warto zwrócić uwagę na jego konsystencję. Nie powinien być on zbyt mokry a w przypadku twarogów z wiaderka – zbytnio lejący. Warto wybierać twaróg półtłusty, zwarty. Dlaczego to takie ważne? W przeciwieństwie do serników gotowanych lub pieczonych, nie dodajemy tutaj jajek, przez co nie mamy jak zbić całości masy. Dodatek żelatyny może być niedostateczny, a ponadto całość może wyjść bardziej jak galaretka niż masa serowa. Dlatego dobrze jest sięgać po prawdziwy twaróg, który po prostu zmielimy kilkakrotnie w maszynce, uzyskując tym samym idealną konsystencję. Warto pamiętać o tym, że nie może on być też zbyt suchy – w takiej sytuacji warto dodać odrobinę śmietanki lub mleka.

  • Z bloga: Fit-amina

    Truskawkowy sernik na zimno  Truskawkowy sernik na zimno to lekki, pożywny oraz smaczny deser. Idealny dla wszystkich łakomczuchów, nawet tych na dietach redukcyjnych. Składniki: - ser ...

Jak zrobić sernik na zimno?

Dlaczego serniki na zimno są takie popularne? Bo są banalnie proste w przygotowaniu! Bazą ciasta może być cokolwiek – pokruszone z masłem orzechy, biszkopty, herbatniki lub krakersy. Najważniejsza jest tutaj oczywiście masa serowa, którą przygotowujemy ze zmielonego twarogu. Po zmieleniu musimy ją porządnie ubić z dodatkiem śmietanki oraz rozpuszczonej żelatyny. Jeśli chcemy, możemy dodać opcjonalnie jakieś owoce, np. truskawki, jagody lub brzoskwinie. Wystarczy je dodać bezpośrednio do masy. Ubity twaróg powinien być puszysty, ale mimo wszystko zwarty, dający się formować, lecz nie suchy. W przypadku zbyt mokrego twarogu, warto dodać więcej żelatyny, a przy zbyt suchym – nieco więcej śmietanki. Gotową masę wykładamy na spód i, ewentualnie, zalewamy galaretką owocową. Całość wkładamy do lodówki na całą noc, aby się wszystko ładnie ścięło. Jeśli nie mamy tyle czasu, możemy zrezygnować z górnej warstwy galaretki i wstawić sernik do lodówki na dwie godziny.