
Przekąski z ciasta francuskiego
Planujesz urządzić imprezę, ale nie masz pomysłu na przekąski? Możesz naturalnie skorzystać z przepisów na koreczki, jeśli jednak interesuje Cię coś bardziej oryginalnego, sięgnij po ciasto francuskie. Dzięki niemu wyczarujesz pyszne przystawki – zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej!
Przekąski na słodko
Ciasto francuskie to dość uniwersalny produkt – dzięki temu, że w smaku jest neutralne, można je łączyć z wieloma produktami. Na pierwszy rzut idą oczywiście przekąski na słodko. Co tutaj możemy zrobić? Pomysłów jest wiele, oto kilka z nich:
-
Kieszonki z owocami – czyli pyszne ciastka, które przypadną do gustu do słownie każdemu. Wystarczy wybrane owoce (sezonowe lub z puszki) owinąć w cieście francuskim, tworząc coś na kształt koperty i gotowe!
-
Gniazdka serowe – czyli ciasto francuskie zawinięte w rulon (na kształt gniazda) i nafaszerowane białym serkiem. Tutaj również można dodać owoce – z pewnością będą pysznym dodatkiem do całości!
-
Ciastka a'la muffiny – nie masz czasu zrobić standardowych muffin? W takim razie wykorzystaj ciasto francuskie! Wystarczy, że do foremek na muffiny włożysz kawałek ciasta, dodasz jakieś nadzienie i całość zapieczesz. Będzie pysznie!
Przekąski na słono
Jeśli nie chcesz zasłodzić swoich gości, to lepiej zrób również kilka słonych przystawek. Do ich przygotowania możesz również wykorzystać ciasto francuskie. Jak? Oto kilka pomysłów:
-
Parówki w cieście – chyba najbardziej klasyczna przekąska, którą przygotujesz w kilka minut. Wystarczy, że parówki zawiniesz w ciasto francuskie i zapieczesz w piekarniku.
-
Mini-pizze – tutaj ciut wyższa szkoła jazdy, jednak równie szybka i prosta! Ciasto francuskie dzielimy na mniejsze kawałki, każdy z nich smarujemy przecierem pomidorowym lub sosem, nakładamy ulubione składniki i zapiekamy. Prawda, że proste?
-
Kieszonki wytrawne – czyli słona wersja wcześniej wspomnianych ciastek. Tym razem jako nadzienie mogą nam posłużyć: szynka, mozzarella, papryka, pomidory czy oliwki, które wystarczy zawinąć w ciasto i zapiec!