Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Idealny na kanapki i jako przekąska. Pasztet drobiowy – jeden z łatwiejszych do przyrządzenia, który warto przygotować nie tylko od święta. Pyszny, aromatyczny i przede wszystkim smaczny – jak go zrobić?

  • Z bloga: zagotuj

    Lubię pasztety, ale nie koniecznie te kupione w sklepie (moja wyobraźnia pokazuje co może być dodane do takiego pasztetu). Dzisiaj podaje prosty i niedrogi przepis na taki pasztet. Składniki: 1 ...

Z czego zrobić pasztet?

Tradycyjnie pasztet powinien być robiony z wątróbek. Jednak dla tych, którzy nie do końca za nimi przepadają lub niekoniecznie chcą się trzymać tradycji, powstało wiele alternatywnych przepisów, w których najczęściej łączy się podroby i normalne mięso drobiowe. Do wyboru mamy tutaj nie tylko pospolitego kurczaka, lecz także kaczkę czy gęś. To daje dość spore możliwości, szczególnie, kiedy nie chcemy ograniczać się tylko do jednego gatunku drobiu. W ten sposób można uzyskać rozmaite kompozycje smakowe, a co za tym idzie – udoskonalić własny przepis na pasztet. Oprócz odpowiedniego mięsa należy także pamiętać o takich dodatkach jak bulion czy jajka – to dzięki nim całość nabiera odpowiedniej konsystencji i aromatu. Warto jednak pamiętać o tym, aby z nimi nie przesadzić – pasztet powinien być gęsty i zwarty. Nadmiar jajek sprawi, że całość będzie bardziej krucha, natomiast nadmiar bulionu – że będzie bardziej mazista.

Jak zrobić pasztet?

Przygotowanie pasztetu nie jest wcale takie trudne. Na początek dobrze jest ugotować nasze mięso razem z warzywami, tworząc swego rodzaju bulion. Gdy całość się poddusi, z wywaru wyławiamy kawałki mięsa oraz cebulę lub pora (w zależności od tego, jakie warzywo wykorzystamy). Wyłowione składniki mielimy maszynką do mięsa – grubość zależy od naszej fanaberii. Do gotowej masy dodajemy namoczoną w wodzie lub wywarze bułkę lub bułkę tartą oraz całe jajka. Na koniec pasztet przyprawiamy – możemy użyć soli, pieprzu, majeranku, oregano, słodkiej papryki lub inną ulubioną przyprawę. Masę bardzo dokładnie mieszamy a następnie przekładamy do keksówki. Tak przygotowaną formę wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Gotowy pasztet wyciągamy z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia. Dopiero zimny kroimy i podajemy gościom. Smacznego!